SEU D’ÈGARA-TERRASSA-VALLÈS OCCIDENTAL-BARCELONA-

Dins el centre històric de la ciutat de Terrassa es localitza aquest conjunt monumental conegut per les esglésies de Sant Pere de Terrassa (Seu d’Ègara). Està format per tres esglésies, la de Santa Maria, la de Sant Pere, que actualment segueix funcionant com a parròquia i la de Sant Miquel.

Entre els segles XIX i XX, s’inicia el llarg procés d’excavació i restauració que finalitza el 2009 amb la reobertura de l’espai.

Església de Santa Maria:

Era l’església dels clergues. És un edifici romànic, de l’inici del segle XII, i es troba al sud del recinte episcopal. La capçalera amb absis de ferradura per dins i quadrat a l’exterior, pertany al temple de construcció anterior, l’antiga catedral, que tenia la mateixa orientació i la capçalera situada al mateix lloc, però amb la nau més llarga i més ampla.

Església de Sant Pere:

Situada al nord del recinte, l’església de Sant Pere, era la parròquia del poble, tenia la finalitat d’oferir el culte quotidià, a la comunitat de fidels que vivia al seu entorn, avui en dia, encara manté la seva funció parroquial.

Església de Sant Miquel:

L’església de Sant Miquel, està situada al centre del recinte, entre les altres dues esglésies. Es creu que la funció de l’edifici era la capella funerària, on es podia enterrar i es feia la litúrgia dels difunts, com ho demostren les restes de diverses tombes integrades en el seu interior i l’existència d’una cripta subterrània amb un enterrament.

La necròpoli:

A total l’esplanada que es troba davant de L’església de Sant Miquel i als voltants dels recintes s’ha trobat la necròpoli de l’edat mitjana formada per dos tipus de tombes distribuïdes sense cap ordre, aparentment de forma aleatòria.


Unes són de forma rectangular, són més antigues, pertanyen a l’època episcopal (segle VI). Les altres, de forma antropomòrfica, són més tardanes i corresponen a l’època carolíngia (segles IX-X). Gairebé totes són orientades amb el peus a l’est, mirant a orient, segons el simbolisme clàssic cristià.
Alguns d’aquests enterraments ressalten sobre el paviment del pati, doncs han sigut reomplerts amb llambordes de mides més petites.

ACCES:

Aquest conjunt monumental, és situat a la ciutat de Terrassa, a la plaça del Rector Homs s/n. Per accedir amb cotxe el millor és fer servir el Google Maps, si posem l’adreça carrer de l’arquitecte Puig i Cadafalch ens dura fins a la zona de pàrquing de pagament. Des d’aquí a peu tenim uns cinc minuts.

L’entrada al recinte és de pagament, els preus i els horaris d’obertura els trobareu en el següent enllaç

Visita’ns – La Seu d’Ègara (seudegara.cat)

COORDENADES:

WGS 84 41°34’00.7″N 2°01’06.3″E

Deja un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.