NECRÒPOLIS DE LA VALL DEL SECÀ-TORRES DEL SEGRE-SEGRIÀ-LLEIDA-

La vall del secà es forma dins el terme d’Alfés i es dirigeix vers l’W fins al Segre.
Les aigües de pluja que s’hi escolen són retingudes pel pantà del Secà o pantà d’Utxesa, És un pantà únic a Catalunya, ja que no es troba a cap riu sinó al mig del traçat del Canal de Seròs, encara que es considera dintre de la conca del riu Segre. Està format per dues parts. La formada per la inundació de la vall d’Utxesa. Conegut com pantà d’Utxesa i la part inundada de les valls del Secà i de la Valleta, conegut com l’embassament del Secà, és a la riba d’aquest últim embasament on trobarem la necròpolis.

Està format per dues sepultures excavades a la roca.

La primera la troben al final d’una terrassa dedicada ara al cultiu d’arbres fruites, en el lloc on cau un vessant molt pronunciat sobre l’embassament del secà d’Utxesa. És situada a pocs metres de la part superior del pendent.
Està repicada en una gran roca lleugerament inclinada. Al seu costat hi creix una petita olivera.

La tomba és de tipologia rectangular amb els extrems arrodonits, pertany a una persona adulta i en tot el seu voltant encara es conserva part de l’encaix per ajustar les lloses de la coberta.

La segona sepultura és uns 8 o 10 metres més avall del pronunciat pendent, també és rectangular i ocupa pràcticament tot el bloc de pedra on està excavada, que resta molt més erosionad, no es pot apreciar, si tenia o no encaix per la tapa.

Les dues sepultures estan orientades com és normal en aquests casos amb els peus a l’est i el cap a l’oest.

ACCÈS:

Per arribar a Torres del Segre, ho farem per l’autovia A-2 de Barcelona direcció Saragossa, fins a la sortida 448 on seguirem les indicacions a Torres del Segre, en arribar al poble seguirem el carrer que trobem davant, passem pel costat de la Casa de la Vila, més endavant girarem a l’esquerra direcció Santuari de Carrassumada, arribarem a una petita rotonda que és un creuer i agafarem per la dreta direcció Aitona, poc després anirem a mà esquerra direcció al cementiri i a la Mara de Déu de Carrassumada, fins a passar el cementiri, on ens desviarem a mà dreta, a partir d’aquí anirem creuant camps d’arbres fruites, a 650 metres girarem a l’esquerra, on seguirem el camí principal i a 1,4 km tornarem a girar a l’esquerra, passarem pel costat de dues construccions per guardar eines del camp i al final arribarem a l’extrem de la terrassa que hi hasobre l’embassament de Secà, és en aquest pendent on trobarem les sepultures.

COORDENADES:

WGS 84 41°30’14.1″N 0°32’31.2″E

MÉS INFORMACÍO:

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/necropoli-de-la-vall-del-seca-o-del-salouet-torres-de-segre

Deja un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.