NECRÒPOLI DEL PEDREGAL-LA SENTIU DE SIÓ-LA NOGUERA-LLEIDA-

En un aflorament de roca allargassat situat a uns 200 metres al nord del riu Sió i dins d’una finca particular anomenada Cal Petitó, en la partida dels Pedregals, trobem aquesta necròpoli amb tombes excavades a la roca, actualment es conserven unes dotze senceres i quatre o cinc partides longitudinalment.


El lloc es força net, totes es troben buides, només tapades lleugerament per la vegetació.

Està formada per tombes de diferents mides trobant tant d’adults com d’infantils. La forma que presenten és rectangular i alguna lleugerament trapezoidal, varies d’elles encara conserven l’encaix per ajustar les tapes que les cobririen.

De fet, juntament amb les tombes trobem alguna llosa que possiblement deurien pertanyi a aquestes cobertes. Una d’elles presenta una inscripció moderna i en un extrem te gravada una creu dins una rodona, un altre té un petit forat rodó que la travessa i una línia gravada longitudinalment.

Tot el conjunt està orientat Est (peus)-Oest (el cap).

Aquest jaciment com és habitual es data en l’alta edat mitjana en època de domini musulmà als voltants dels segles VIII-IX.

ACCÉS:

Venint per la C-26 des de Balaguer anant direcció Artesa de Segre, just en el punt quilomètric 31 agafarem a la dreta el desviament direcció la Sentiu de Sió de seguida arribarem a la rotonda que es troba a l’entrada del poble, nosaltres agafarem la tercera sortida és el camí de l’Hostal, a tan sols 250 metres ens desviarem a mà dreta pel camí de Cubells, ara circularem durant 1,5 km fins a trobar un encreuament, aquí deixarem a mà esquerra el camí de Cubells i agafarem el de la dreta, és el camí dels Pedregals, l’anirem seguint sense desviant-se sempre en direcció est, a una distància d’1,3 km el camí gira a l’esquerra per entrar a la finca, nosaltres seguirem rectes per un camí en més mal estat, a una distància de 100 metres aparcarem,el jaciment és a l’esquerra a tan sols uns 10 metres, dins la finca se Cal Petitó que es de propietat privada.

Nosaltres no vàrem tenir cap problema en arribar, ja que encara que es troba dins de la propietat privada no hi ha cap barrera que impedeixi el pas.

COORDENADES:

WGS 84 41°48’36.7″N 0°54’39.6″E

Deja un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.