NECRÒPOLIS ELS CAUS DE SOLER-NAVÀS-BAGES-BARCELONA-

 Necròpoli situada pel terme municipal de Navàs, a una distància d’uns 600mts. del Mas el Soler.

 Es tracta d’una necròpoli de sepultures excavades en la roca, juntament amb uns dipòsits per a l’elaboració del vi, les tombes que podem veure, 8 segures i una dubtosa, estan separades entre si, sent molt possible que sota els camps que hi ha en la zona puguin existir mes tombes ocultes.

 A més trobem gravats en roques i diferents senyals d’hàbitat.

 A causa de la complexitat del terreny he dividit la necròpoli en quatre zones per a poder explicar millor les meves observacions.

   ZONA 1:

 Circulant per la pista a 600mts del Mas El Soler, en arribar a la corba, a mà esquerra sota el bosc de pins i tocant a la pista trobem la sepultura nº1 és d’adult de tipologia trapezoidal, amb el peu arrodonit, està orientada al Sud el cap i al Nord els peus, està molt ben conservada i presenta a tot el seu al voltant encaix molt profund de 30cm. on anaven recolzades les lloses que cobrien la sepultura. Al costat d’ella en el costat situat a l’Oest veiem tres forats de diferents diàmetres practicats en la mateixa superfície.

 A 2,5mts. de distància a l’est està la sepultura nº2, és d’adult de tipologia ovalada, està orientada a l’Oest el cap i al Est els peus. Només té conservada la seva part longitudinal del costat Sud on tambe es pot apreciar encaix per a la tapa de coberta. Actualment està coberta de sediments i no pot apreciar-se.

 Al costat d’aquestes sepultures trobem dos dipòsits o trulls també excavats a la roca, un de mes gran que possiblement seria la tina i l’altre de menor grandària  faria la funció de dipòsit de fermentació.

  Aquests tipus de tines, de probable adscripció medieval,  es trobaven antigament situades a peu de vinya, simplificant les tasques agrícoles relacionades amb la verema i l’elaboració del vi.

   ZONA 2:

A l’altre costat de la pista també sota uns pins trobarem la sepultura nº3 (pot ser que estigui coberta de pinassa) es tracta d’una tomba infantil de poc mes d’un metre de longitud, de tipologia ovalada, no té encaix per les lloses de coberta i el seu estat de conservació és bo, en el seu interior s’aprecien carament els senyals deixats per l’eina de la seva execució.

 Sota aquesta sepultura a un nivell inferior trobem una gran roca que presenta repicats diferents encaixos en el seu lateral, un d’ells podria ser una sepultura infantil nº9?

   ZONA 3:

 Situats en la pista enfront de la sepultura 3, anirem cap a l’esquerra direcció al Mas El soler, uns 20mts. on arribarem a l’inici d’un camp de conreu, que resseguirem uns 20mts. pel seu costat fins a la vora de la codina, on podrem veure un tram de roca de 5,5mts. de llarg i una amplària de 1,2mts. que es troba desprès i separat 1m. de la codina on era la seva situació original.

 Sobre aquesta roca trobem tres sepultures totes infantils molt juntes i orientades Sud-oest el cap i al Nord-est els peus. La sepultura nº 4 es la millor conservada és ovalada i presenta restes de l’encaix per les lloses de coberta, devant d’ella les altres dues sepultures, que estan paral·leles, a l’esquerra la sepultura nº5 molt erosionada de la qual pot veure’s la seva silueta, es de tipologia rectangular, al seu costat la sepultura nº6 pràcticament desapareguda de la qual només queden indicis.

   ZONA 4:

 Sota la zona 3 es troben dos blocs de roca de gran tamany que originàriament formarien part de la codina, i que en el seu moment es va separar de la roca mare, desprenent-se i bolcant-se sobre uns dels seus costats, aquestes dues grans roques contenen una sepultura en cadascuna d’elles. Originalment formarien conjunt amb les tombes de la zona 3 anteriorment descrites i que estarien totes en el mateix pla.

 En la roca de l’esquerra, la sepultura nº7 és d’adult de tipologia rectangular i que conserva l’encaix per a la coberta, encara que molt erosionat. En trencar-se la roca va quedar mutilada de l’extrem est, el petit tros que li falta el trobem en la roca de la dreta, on també està situada la sepultura nº8 d’idèntiques característiques que l’anterior.

Per a poder veure aquestes sepultures haurem de baixar per l’extrem sota la zona 2

 ATENCIÓ al costat d’aquestes sepultures hi ha diversos ruscos d’abelles anar amb compte.

 Tornant a la pista i seguint-la de nou cap al Mas El Soler a una distància d’uns 300m. a mà dreta trobem esculpida una creu potençada  sobre una roca, creu de braços iguals i rectes amb els quatre extrems eixamplats acabant amb T.

 Com  anècdota dir que a l’interior del bosc al costat de la zona 1 vaig trobar unes inicials (JB) també gravades en la roca en una paret vertical de baixa alçada.

 A ultima hora me vaig assabentar que a prop a les sepultures 7 i 8 hi ha una altre roca que  te inscultures.

ACCÈS:

 Circulant per l’autovia C-16 (Eix del Llobregat) de Manresa a Berga, prendrem la sortida  nº 71, (Navàs) a la rotonda, agafeu la segona sortida direcció Navàs, a 1 Km., ja dins de Navàs ens desviarem cap a l’esquerra, carrer amb les indicacions de El Mujal/sant cugat/Castelladral. Carretera asfaltada que seguirem durant 6,7 Km. (350mts. después de passar el trencall de Sant Cugat del Racó) on trobarem a mà dreta una pista amb la indicació EL SOLER, la seguirem durant 900mts. (100mts abans d’arribar al Mas el Soler) Ens desviarem per una pista a mà esquerra, seguint-la uns 600mts. arribarem a la necròpoli.

   COORDENADES:

           WGS   84       41°54’30.5″N 1°49’17.9″E

Un comentario en “NECRÒPOLIS ELS CAUS DE SOLER-NAVÀS-BAGES-BARCELONA-

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.